Posts Tagged ‘hundmöte’

Du håller på med dina hundar…

Fick höra det senast för en liten stund sedan, är ju inte många som uttrycker det högt, kan mer känna att det sägs i det tysta så mycket kurser du gått och han fortfarande kan skälla vid hundmöten men sen att dom inte ser vad den egna hunden sänder för signaler, är ju en annan sak. Idag hade jag två lugna hundar vid detta hundmötet med hjälp av råa morötter som dom fick leta efter och som tog en stund att tugga på det resulterade i att hundmötet gick in på rätt sida om sin matte och stannade där jag gjorde bara ett snabbt microstopp för det kändes riktigt bra, bytte några ord -men.. nu var han ju tyst & duktig fick jag höra !! ja det blev ett bra möte men det är en ständig utmaning hela tiden och med många olika metoder måste ju pröva sig fram för att hitta rätt vad som passar just sin egen hund också här kan jag tycka att det finns dom som rynkar på näsan för alla dessa metoder men man måste pröva sig fram och tro på det man gör framför allt och så länge man har en bra kommunikation med sin hund tror jag inte den tar någon skada och man själv märker att det går frammåt och inte blir värre… men hur som helst det är en himla kul utmaning att träna & jobba med hund, ger mig positiv energi så jag försöker stänga av känslan av vad vissa andra tycker och välja vem man pratar hund med  :)

Och nu var det gjort… anmälde båda till klubbmästerskapet i rally-lydnad 26/9 i Borås…

katastrof-larm…

Tyckte nog dom som såg oss (pinsamt, usch), måste skaffa mig en larmberedskap när jag är ute själv med båda men jag hann knappt tänka än mindre reagera och det fanns ingenstans att ta vägen, för i mitt huvud när dom plötsligt dök upp var tanken vända det blir för svårt och för nära & farten när hundförarna cyklade, redan här gav jag troligtvis en osäker signal och katastrof-larmet (båda två) ett faktum…här kan jag tycka i efterhand ja det blir som man tänker och här skulle jag vilja sett mitt kroppspråk…som säkert gav väldigt konstiga signaler, att jag aldrig lär mig !! Ja så blev våra första 50 meter på promenaden i samhället igår kväll…Resten av promenaden blev en aktivitetspromenad med memorerade rally-skyltar, focus, snabba vändningar och utanför mataffären på parkeringen tränade vi snabba ligg. Vi passerade 3 hundar på ett lagom respekt-avstånd, såg att Putte såg men han valde då att focusera ist…så visst det blev en bra promenad tillslut ändå…

Innan vi packade oss iväg planerade vi en promenad med den lät sig dröja skurarna avlöste varandra. Så middan blev fixad- och pälsvård med kloklipp innan vi kom ut…och jösses vad Bonno har börjat fälla ur det blev en hel hög med underull..

något hg..lättare kanske

Idag packar vi ihop oss allihopa + mor och åker till svärföräldrarna, kanske skulle passa på och kolla efter skor på visko…skulle behöva ett par riktigt fotvänliga promenadskor det är skitjobbigt att köpa skor eftersom jag nästan aldrig hittar några som funkar för mig…kanske skulle söka upp en specialist och hitta en ortopediskt bra sko som funka för min ”konstiga body”…ha.ha undra om det finns.!!ut & åka igen !!

ny vecka…& sista gången på denna rally-kursen

Sitter här och försöker vakna till med en balja kaffe…funderar över vad jag behöver få gjort denna veckan, plötsligt blev det en hel del både ute och inne jaja det är bara att börja lista bocka av…

Putte-lutt

Igår när vi var ute på våran förmiddagspromenad tränade jag båda i omgångar på att gå fot vid okänt hundmöte då ett bra tillfälle dök upp utmed kroksjön. Denna hunden ville bara fram och hans matte var med på noterna. Bonno har fått olater att kasta sig ut det sista men när jag gick med honom var han med på noterna ganska snabbt efter första korregeringen. Putte blir bättre och bättre på att hålla ihop sig.

En solig dag att ta vara på idag, får försöka lägga på ett kol att jag kommer ut med mina 3-h snart och få något gjort. Det är rally-kurs ikväll också. Bonno

Sista kvällen på denna kursen, gick två olika baner. Tog ut Bonno först idag och vi var på nedre planen, där var han relativt taggad (mer än på övre sist). Tog ut Putte till sista banan då vi körde med lösa hundar han var riktigt taggad satt i bilen och tittade hela tiden (såg hans lilla nos kika fram)så när jag hämtade honom var det bara YES!! änteligen ut från denna hemska bilen. Vi har två till extra träningskvällar att se fram emot på Vift 9/6 & 16/6 sen blir det fortsättning i en träningsgrupp efter sommaren. Ska bli roligt !!

en farlig skönhet på kroksjöpromenaden…

huggormJa då har vi stött på den första huggormen för denna säsongen, den låg i dikeskanten och solade när vi upptäckte den på en bits avstånd utmed våran promenad runt kroksjön (det är mycket orm där). Tur att våra 8 småtassar inte kom för nära.

Marknad…

Vi hade planer på att gå runt på den och titta lite mest för hundarnas skull, försöker ta vara på dom tillfällena då dom finns på nära håll, är så bra träning och det går riktigt bra nu. Sen råkade vi ju bara gå förbi ett marknadsstånd som det stod mariannelunds marknads- karameller på och där slank en påse vanilj-fudge ner utav bara farten…den är bara så god..oemotståndlig.

Påväg hem ringer mamma och vill bjuda på lunch, vilket vi tacksamt tackar ja till  då jag missat i planeringen idag. Har väl haft mitt tänk på annat håll. Vi tog en kroksjöpromenad innan lunchen då istället, det har kommit mycket folk  dit nu och blir nog ännu mer imorgon så det är nyttig promenadträning där också.

känns som om vi börjat förstå varandra…

Oj vad många duster vi haft under åren som gått och det kommer säkert att upprepas igen för som sagt ett steg fram och två tillbaka. Får vara väldigt allert med en tydlig men mjuk korrigering så fort jag ser minsta tecken på att han är påväg att göra fel och visst hinner han göra fel ibland men jag får honom lugn snabbare…känns som om vi kommit ytterligare en bit påväg i våran kommunikation. Nu i påskhelgen har vi haft så mycket hundmöten och jag har haft privilegiet att gå med en hund. Får Putte bara sitt avstånd till andra hundar för att känna sig trygg, får vi ett möte på varsin sida om vägen vill han gärna att vi gör en respektkurva för det tycker han är svårt fortfarande. Vid några tillfällen har vi haft hundsällskap på promenaden och Putte har fått springa lös, när man iaktar honom då så är han väldigt noga med att inte komma för nära men ändå avslappnad (övriga kopplade). Igår när jag var ute på den sista rundan och hade bägge med mig råkade vi inte ut för några direkta hundmöten men det låg hundar utanför många hus efter ännu en underbar solskensdag…och båda hundarna lugna och det känndes bra för matte också. Det känns som om Putte har börjat förstå vad jag menar och jag hur han vill ha det, problemen på promenaden och utanför känns som om vi kommit ett par kliv frammåt. Nu ska jag ta tag i problemet inne måste erkänna att jag tränat för lite på det vilket, vi blev påminda om i helgen…såg sidor hos Putte som jag aldrig sett, hade det inte varit ett galler emellan dom hade det varit ett riktigt hundslagsmål…i detta avseendet känner jag att jag vill ha en plan igen..har småbitarna men får inte ihop hela pusslet. Det är våra bästa vänners hund-(ar), tiken funkar det bra med.. och det vore ju trist om det inte ska funka för hundarnas skull. Tidigare har dom kunnat stå på varsin sida om ett galler, vi har promenerat ihop varit på kurser ihop…Nya huvudbryn hela tiden…ny vecka med nya planer, får lägga på ett kol så vi hinner med en promenad innan jag börjar jobba vid 12 idag..

lång…fredag…

sol uteFörstår inte det men varje långfredag känns verkligen lång…har inte fått något vettigt gjort idag. Blev sittande ute efter våran förmiddagspromenad som vi idag tog ihop med Lena & Julia. Det dök upp ett hundmöte i skogen, jag gjorde en kraftig respektkurva inför mötet och var laddad med morötter det blev några korta skall men han behöll lugnet och var focuserad. När vi kom hem tog vi en snabb lunch sedan tog vi en tur till Ambjörnarp och kollade på ett hus som är till salu,  låg jättefint intill en sjö med egen brygga och flera tillhörande byggnader (och då får ju jag en massa ideer igen tycker Jari) fast det var nog lite mycket att göra..Jari kommer hem och överraskar mig med en ljuvlig påskbukett,påskbukett vi tar kaffe och glass på baksidan i solen. Där blev vi och sedan jag sittande en stund, var så gott i solen. Hundarna gick och la sig i skuggan och sov, dom kopplar av bra på baksidan fast det är mycket ljud ute nu. Vid ett par tillfällen drar dom iväg och skäller fast Putte har blivit väldigt lyhörd stannar upp halvägs och kommer tillbaka, Bonno däremot stannar inte förrän han är framme vid staketet säger till honom att komma, vi går in och gör några kontaktövingar med lite godis…..och Jari åker med Wille till Klarsjön och fiskar. Det nappade inte på Jaris spö idag men Wille fick en stor på över 4 kg.

Tog en sista kvällstur själv med hundarna efter vi förberett jansons frestelsen tills imorgon. Bonno är en riktig luring och äckelpotta nu hittade han bajs och tuggade i sig… det var längesedan han gjorde det och snabbt gick det…måste försöka träna bort det får gå ut själv med honom och en  klicker + godis, klicka att han nosar och få gott godis (kan det funka tro, tycker det skulle vara godare i alla fall)

hundmöten och besök…

Putte-luttPå våran förmiddagstur dök ett för oss okänt hundmöte upp och jag var påväg att plocka upp mina morötter och upptäckte då att jag glömt dom så det blev diet-foder-kulor, han gick fint och focuserade på mig ända tills hunden var bara någon meter från mötet den mötande hunden var på mitten av vägbanan mot oss det blev alldeles för svårt så jag sätter mig på huk igen framför Putte och bara håller fast honom tills han är lugn, utan att titta på honom och så fort han är lugn släpper jag, när han tittar efter hunden och är lugn får han en godis. I dag hade dom lovat regn, trodde vi kanske skulle hinna hem innan men icke idag blev det blött.
På eftermiddagen kom Maria & Java på fika…Putte tycker det är jobbigt vet inte riktigt om han ska lita på att det är en trevlig och snäll hund fast han träffat henne förut och hon bryr sig inte ett dugg om honom. Bonno är mera nyfiken men inte lika påflugen som han hade tendens till tidigare.ett försök till gruppfoto
På kvällsturen var jag noga med att inte glömma mina morötter…Vi gick bakom en yngre hanne en bra bit och det gick bra men dom tyckte det var jobbigare, ville hellre ha oss framför så vi gick förbi det gick sådär det tyckte Putte va lite jobbigt och lite för nära. Vi hann bara en liten bit till så dyker nästa möte upp, spejaren framför (Jari) förbereder mig…plockar fram morötter håller slakt koppel, han går och håller fint focus, jag kastar några morötter på marken så han får leta och hunden är glömd…i detta läget var han blockerad vissa tillfällen tidigare och kunde absolut inte tänka godis. Nu kan jag till och med locka honom ända fram till bilen med morötter.

full fart..

pausPå eftermiddagen igår (3/4) åkte damsugaren fram. Plockade lite videkvisar häromdagen så det påskades lite här inne. Det var röj både inne och ute, Jari tog bilen och städade ur den inne, sopade ute också så nu kan sopbilen komma, när den kommer då är det vår…kommer man ihåg från när man var liten, när sopbilen sopat rent ute..ja då ville man ha ut sin cykel..

Ringde Ninni igår och bokade hundbadkaret på Villgotts, slippa kröka rygg denna gången. På tisdag morgon åker jag med Bonno och promenerar med dagisflocken först och sen blir det schamponering. Får boka en tid för Putte sen också.

På kvällen tog vi långerundan runt T-sjön igen…en liten bit ifrån ligger två softisar och softar sig i solen, jag känner när Putte upptäckt dom…med mitt kom här så blir han focuserad på mig istället, presis så vill jag ha honom i ett möte med hund tillslut. Håller på och ”filar” på beteendet med både lös hund och i koppel med mänskliga möten och som här med hund på ett litet avastånd. Kommer mötet för nära är det fortfarande för svårt fick vi erfara igår då 2 hundmöten närmar sig från olika håll, jag hade ingen chans att göra min respektkurva där och tänkte att då går vi bara på men det var för svårt så jag satte mig på huk med ryggen mot hundarna och höll fast Putte tills han var lugn.

solpromenad…och ledig

paus med godis-sökTog med husse, hundar gott godis och kameran ut i solen. Två hundar dyker upp ganska snart och nu focuserar han på morötterna bra tills dom var väldigt nära då blev det svårare och var påväg att ladda, hjälper honom med att sätta mig på huk framför och hålla fast tills han är lugn och det gick väldigt snabbt denna gången inte mycket till skäll heller…sedan kommer ärkefienden på cykel lite plötsligt och här larmar han lite för mycket, nu kom dom där stegen tillbaka. Inne i skogen släpper vi dom lösa och arrangerar lite godis-sök och en paus innan vi promenerar vidare.pausVi passar på att träna lite hopp när vi hittar naturliga hinder ute…Bonno tycker det är riktigt skoj. Vi hade en riktigt bra störning när vi tränade det för det var en stor schäfer i bakgrunden som skällde.vi tränar hopp

Return top