Archive for the ‘hundmöte’ Category

Du håller på med dina hundar…

Fick höra det senast för en liten stund sedan, är ju inte många som uttrycker det högt, kan mer känna att det sägs i det tysta så mycket kurser du gått och han fortfarande kan skälla vid hundmöten men sen att dom inte ser vad den egna hunden sänder för signaler, är ju en annan sak. Idag hade jag två lugna hundar vid detta hundmötet med hjälp av råa morötter som dom fick leta efter och som tog en stund att tugga på det resulterade i att hundmötet gick in på rätt sida om sin matte och stannade där jag gjorde bara ett snabbt microstopp för det kändes riktigt bra, bytte några ord -men.. nu var han ju tyst & duktig fick jag höra !! ja det blev ett bra möte men det är en ständig utmaning hela tiden och med många olika metoder måste ju pröva sig fram för att hitta rätt vad som passar just sin egen hund också här kan jag tycka att det finns dom som rynkar på näsan för alla dessa metoder men man måste pröva sig fram och tro på det man gör framför allt och så länge man har en bra kommunikation med sin hund tror jag inte den tar någon skada och man själv märker att det går frammåt och inte blir värre… men hur som helst det är en himla kul utmaning att träna & jobba med hund, ger mig positiv energi så jag försöker stänga av känslan av vad vissa andra tycker och välja vem man pratar hund med  :)

Och nu var det gjort… anmälde båda till klubbmästerskapet i rally-lydnad 26/9 i Borås…

voff – voff hm…

voff..voffJa visst nae det är aldrig hundens fel, jag säger det igen och jag ska inte bli irriterad på dom…(fast idag var det nära men det hjälper liksom inte) det är jag som måste ha en strategi (lite barsk,bestämd & säker attityd vet jag kan lugna dom) i tajta möten. Det var väldigt svåra möten idag 3 stora hundar som satt stilla och med någon meters avstånd och iaktog oss när vi kom närmare och närmare passagen är inte 1 meter och det fanns inte en chans att göra någon slags respekt-kurva här inte, det var för oss 3 helt okända hundar så det blev en massa hundprat en stund -kan undra vad dom säger till varandra. Redan innan visste jag att det skulle bli för svårt och tajt för Putte även för Bonnos del.  Vi stod kvar och pratade hund en stund när vi passerat och dom var på lagom avstånd för att inte direkt fly från det otäcka, så hundarna var lugna när vi tillslut fortsatte promenaden.

katastrof-larm…

Tyckte nog dom som såg oss (pinsamt, usch), måste skaffa mig en larmberedskap när jag är ute själv med båda men jag hann knappt tänka än mindre reagera och det fanns ingenstans att ta vägen, för i mitt huvud när dom plötsligt dök upp var tanken vända det blir för svårt och för nära & farten när hundförarna cyklade, redan här gav jag troligtvis en osäker signal och katastrof-larmet (båda två) ett faktum…här kan jag tycka i efterhand ja det blir som man tänker och här skulle jag vilja sett mitt kroppspråk…som säkert gav väldigt konstiga signaler, att jag aldrig lär mig !! Ja så blev våra första 50 meter på promenaden i samhället igår kväll…Resten av promenaden blev en aktivitetspromenad med memorerade rally-skyltar, focus, snabba vändningar och utanför mataffären på parkeringen tränade vi snabba ligg. Vi passerade 3 hundar på ett lagom respekt-avstånd, såg att Putte såg men han valde då att focusera ist…så visst det blev en bra promenad tillslut ändå…

Innan vi packade oss iväg planerade vi en promenad med den lät sig dröja skurarna avlöste varandra. Så middan blev fixad- och pälsvård med kloklipp innan vi kom ut…och jösses vad Bonno har börjat fälla ur det blev en hel hög med underull..

något hg..lättare kanske

Idag packar vi ihop oss allihopa + mor och åker till svärföräldrarna, kanske skulle passa på och kolla efter skor på visko…skulle behöva ett par riktigt fotvänliga promenadskor det är skitjobbigt att köpa skor eftersom jag nästan aldrig hittar några som funkar för mig…kanske skulle söka upp en specialist och hitta en ortopediskt bra sko som funka för min ”konstiga body”…ha.ha undra om det finns.!!ut & åka igen !!

veckan som började så bra…

Han lyckades hålla ihop sig och focusera så bra men det är när mitt självförtroendet är påväg tillbaka som han börjar om på ruta ett. Har kommit på att när han hinner upptäcka hunden före mig och jag inte är beredd det är då han hinner gå upp i varv och ladda och är jag bara så lite okonsentrerad eller trött som idag efter jobbet när vi var nere hos mamma och åt kvällsmat….skulle promenera hem…plötsligt börjar han stissa upp sig för oss inget synligt men bakom all grönska dök det upp 2 hundar och då var det kört !!!! Jag måste bli snabbare på att reagera när han börjar signalera oro. Han kan ju vara dukig på att focusera bara jag plockar upp honom i tid- det är aldrig hundens fel-jag ger säkert honom tokiga signaler som jag inte själv ser…ha..ha det är bara att jobba vidare får jag säga för att hålla humöret uppe. Emellanåt blir man så himla glad för att det funkar men det känns som att varje gång jag skriver det tar vi det där klivet tillbaka igen…får väl sluta dokumentera mötena här.

hundmöten…

Det har blivit en hel del hundmöten på denna veckan och jag har blivit positivt överraskad av Putte då han vid många tillfällen valt att behålla kontakten med mig istället för att ladda på mötet, försöker hitta en handposition för att hjälpa honom tillrätta med hur jag vill att det ska vara. Nyss hemkommen från ännu en lyckad promenad då jag var ute själv med båda som det dök upp 2 hundar som vi passerade och båda var focuserade denna gången. Det har nog varit en nyttig miljöträning att bo på VillGotts hundpensionat 1- vecka och vara i en miljö med många fler hundar och hundkunniga människor.  Kan undra om Ninni pratat honom tillrätta och berättat att andra hundar inte alls är farliga, han känns lugnare i alla fall…

fast….när jag var ute på kvällspromenaden själv med båda mötte vi upp Lena med Julia och hade följe med dom en bit, då när vi går och pratar dyker det plötsligt upp två hundar då måste han larma på… matte ser ju ingenting!! lugnar sig dock relativt fort.

I kväll blev det grill mor och lillebror här. Min jobbarhelg, typiskt det ska bli solskensdagar hela helgen…ja..ja det är snart semester så det ska väl gå bra.

känns som om vi börjat förstå varandra…

Oj vad många duster vi haft under åren som gått och det kommer säkert att upprepas igen för som sagt ett steg fram och två tillbaka. Får vara väldigt allert med en tydlig men mjuk korrigering så fort jag ser minsta tecken på att han är påväg att göra fel och visst hinner han göra fel ibland men jag får honom lugn snabbare…känns som om vi kommit ytterligare en bit påväg i våran kommunikation. Nu i påskhelgen har vi haft så mycket hundmöten och jag har haft privilegiet att gå med en hund. Får Putte bara sitt avstånd till andra hundar för att känna sig trygg, får vi ett möte på varsin sida om vägen vill han gärna att vi gör en respektkurva för det tycker han är svårt fortfarande. Vid några tillfällen har vi haft hundsällskap på promenaden och Putte har fått springa lös, när man iaktar honom då så är han väldigt noga med att inte komma för nära men ändå avslappnad (övriga kopplade). Igår när jag var ute på den sista rundan och hade bägge med mig råkade vi inte ut för några direkta hundmöten men det låg hundar utanför många hus efter ännu en underbar solskensdag…och båda hundarna lugna och det känndes bra för matte också. Det känns som om Putte har börjat förstå vad jag menar och jag hur han vill ha det, problemen på promenaden och utanför känns som om vi kommit ett par kliv frammåt. Nu ska jag ta tag i problemet inne måste erkänna att jag tränat för lite på det vilket, vi blev påminda om i helgen…såg sidor hos Putte som jag aldrig sett, hade det inte varit ett galler emellan dom hade det varit ett riktigt hundslagsmål…i detta avseendet känner jag att jag vill ha en plan igen..har småbitarna men får inte ihop hela pusslet. Det är våra bästa vänners hund-(ar), tiken funkar det bra med.. och det vore ju trist om det inte ska funka för hundarnas skull. Tidigare har dom kunnat stå på varsin sida om ett galler, vi har promenerat ihop varit på kurser ihop…Nya huvudbryn hela tiden…ny vecka med nya planer, får lägga på ett kol så vi hinner med en promenad innan jag börjar jobba vid 12 idag..

lång…fredag…

sol uteFörstår inte det men varje långfredag känns verkligen lång…har inte fått något vettigt gjort idag. Blev sittande ute efter våran förmiddagspromenad som vi idag tog ihop med Lena & Julia. Det dök upp ett hundmöte i skogen, jag gjorde en kraftig respektkurva inför mötet och var laddad med morötter det blev några korta skall men han behöll lugnet och var focuserad. När vi kom hem tog vi en snabb lunch sedan tog vi en tur till Ambjörnarp och kollade på ett hus som är till salu,  låg jättefint intill en sjö med egen brygga och flera tillhörande byggnader (och då får ju jag en massa ideer igen tycker Jari) fast det var nog lite mycket att göra..Jari kommer hem och överraskar mig med en ljuvlig påskbukett,påskbukett vi tar kaffe och glass på baksidan i solen. Där blev vi och sedan jag sittande en stund, var så gott i solen. Hundarna gick och la sig i skuggan och sov, dom kopplar av bra på baksidan fast det är mycket ljud ute nu. Vid ett par tillfällen drar dom iväg och skäller fast Putte har blivit väldigt lyhörd stannar upp halvägs och kommer tillbaka, Bonno däremot stannar inte förrän han är framme vid staketet säger till honom att komma, vi går in och gör några kontaktövingar med lite godis…..och Jari åker med Wille till Klarsjön och fiskar. Det nappade inte på Jaris spö idag men Wille fick en stor på över 4 kg.

Tog en sista kvällstur själv med hundarna efter vi förberett jansons frestelsen tills imorgon. Bonno är en riktig luring och äckelpotta nu hittade han bajs och tuggade i sig… det var längesedan han gjorde det och snabbt gick det…måste försöka träna bort det får gå ut själv med honom och en  klicker + godis, klicka att han nosar och få gott godis (kan det funka tro, tycker det skulle vara godare i alla fall)

hundmöten och besök…

Putte-luttPå våran förmiddagstur dök ett för oss okänt hundmöte upp och jag var påväg att plocka upp mina morötter och upptäckte då att jag glömt dom så det blev diet-foder-kulor, han gick fint och focuserade på mig ända tills hunden var bara någon meter från mötet den mötande hunden var på mitten av vägbanan mot oss det blev alldeles för svårt så jag sätter mig på huk igen framför Putte och bara håller fast honom tills han är lugn, utan att titta på honom och så fort han är lugn släpper jag, när han tittar efter hunden och är lugn får han en godis. I dag hade dom lovat regn, trodde vi kanske skulle hinna hem innan men icke idag blev det blött.
På eftermiddagen kom Maria & Java på fika…Putte tycker det är jobbigt vet inte riktigt om han ska lita på att det är en trevlig och snäll hund fast han träffat henne förut och hon bryr sig inte ett dugg om honom. Bonno är mera nyfiken men inte lika påflugen som han hade tendens till tidigare.ett försök till gruppfoto
På kvällsturen var jag noga med att inte glömma mina morötter…Vi gick bakom en yngre hanne en bra bit och det gick bra men dom tyckte det var jobbigare, ville hellre ha oss framför så vi gick förbi det gick sådär det tyckte Putte va lite jobbigt och lite för nära. Vi hann bara en liten bit till så dyker nästa möte upp, spejaren framför (Jari) förbereder mig…plockar fram morötter håller slakt koppel, han går och håller fint focus, jag kastar några morötter på marken så han får leta och hunden är glömd…i detta läget var han blockerad vissa tillfällen tidigare och kunde absolut inte tänka godis. Nu kan jag till och med locka honom ända fram till bilen med morötter.

gott & blandat…

full kollDet blev en skön och bra promenad fast nordanvinden var kall. Dom får springa lösa i skogen…lite kul att iakta dom nu, Puttes ben är påväg upp och Bonno lyfter inte alls lika högt längre innan var han nästan påväg att välta, går omkring och luktar lite misstänksamt på varandra, nästan som om är det verkligen du ? Putte har börjat använda nosen mera och Bonno mindre.  Ärkefienden kom på möte med husse på cykel, lyckades avleda med morötter igen blev bara ett litet voff när vi gick lite åt sidan men det kan säkert bli bakslag igen det har ju ofta varit så med Putte 1 steg frammåt och 2 tillbaka. Jag behöver verkligen det steget frammåt för att inte tappa självförtroendet fullständigt.

Lite inneträning har vi fått till idag också och nu fick jag till en tassmarkering med Putte med hjälp av en tygbit. Hade framme apportpinnen, lådan, fick gå under, slalom, åttan och båda taggade o väntar på sin tur.

Nä nu åker provisoriska utemöbler ut på baksidan det är riktigt varmt och lä där nu…ska vi ut och njuta en stund med kaffe och våffla till husse.

behöll focus…med morötter !!

ljuvliga vårEn skön f.m promenad i solskenet nu börjar man snart bli bortskämd med solen. För varje år som går så tycker man om.. och njuter av våren bara mer och mer. När man har hundar så är man ute så mycket i skog och mark. I dag gick vi kroksjön runt, trodde det skulle vara mycket folk ute idag ´men det var glest. När vi nästan var hemma dök ”ärkefienden” upp med husse på cykel och på samma sida som oss, nästan precis vid våran kostig upp till huset men ca: 5 m innan stannar han till (han är väldigt hänsynsfull han vet att Putte tycker det mötet är jobbigt)  jag testar att vissla lite på Putte han tittar upp, får mitt bra, håller slakt koppel hela tiden, jag plockar upp lite morötter och får honom fullt focuserad. Ännu en dag som man känner sig nöjd med iallafall första promenaden.

Return top